Menu

Finale Starterstrofee 2022 – 19 mei 2022

Ricky Spijkers van Gastrobar Rix is de winnaar van de JOST Starterstrofee 2022! Hij wist de jury door zijn presentatie en goed ondernemersverhaal te overtuigen van zijn ondernemerskracht. Het was een moeilijke beslissing voor de jury en de keuze op hem viel pas na lang beraad.

Voor het zover was gebeurde toch al wel het een ander. Want ruim een maand na de halve finale zijn we terug in Station88. Nu om te gaan beleven wie er met de JOST Starterstrofee 2022 naar huis gaat. De sfeer is ontspannen terwijl de kandidaten en de juryleden langzaam binnendruppelen. Er heerst een goede energie en een gezonde wedstrijdspanning.

Ook het publiek, dat voornamelijk bestaat uit supporters die de vier finalisten aan komen moedigen, vult de grote zaal van Station88. Iedereen is na een kop koffie of thee klaar om de finale te laten beginnen. Rens Merkelbach is de aangewezen persoon om een avond als deze aan elkaar te praten. Zijn vlotte enthousiaste babbel zorgt ervoor dat iedereen in de zaal en vooral de kandidaten zich snel op hun gemak voelen. Na een kort gesprek met Myriam, stellen de juryleden zichzelf aan ons voor.

Het zijn Paul Peeters van Rabobank Tilburg, Esther Hoeve van Interpolis MKB, August de Vocht van Station88 en Kasia Piotrowska van Skintology. De laatstgenoemde neemt vanavond afscheid van de wisselbeker, die ze ruim drie jaar in bruikleen heeft mogen hebben.

Vervolgens luisteren we naar de presentaties van de vier finalisten . De volgorde is van te voren bepaald en is precies andersom dan die van de halve finale. Iedere kandidaat krijgt vijftien minuten om de jury te overtuigen.

Daarom begon Ricky Spijkers met zijn presentatie waarin hij de jury dus uiteindelijk wist te overtuigen van zijn ondernemerskracht. Hij vertelde daarin hoe hij de tegenslagen in de coronatijd heeft weten om te buigen tot zijn hedendaagse succes. En ook hoe hij blijft vernieuwen in zijn concept en hij ervoor zorgt dat zijn gasten iets meer beleven dan enkel een gerecht op een bord. De jury en het publiek waren verbaasd om te horen dat hij in tegenstelling tot veel van zijn collega’s een wachtlijst van mensen die graag bij hem willen komen werken. En zijn ambities om zijn concept uit te breiden naar meerdere steden in Nederland.

Ilona Hijstek-van Vught heeft, in tegenstelling tot de halve finale, nu wel een van haar hulphonden meegenomen. Haar bedrijf, Shuka Coaching, biedt specialistische therapieën aan. Daarbij zet ze onder andere haar van gecertificeerde honden in. De therapieën richten zich veel op getraumatiseerde mensen, bijvoorbeeld met PTSS. Als ervaringsdeskundige weet zij heel goed wat er nodig is om weer verder te kunnen komen in het leven. Ze vertelt verder wat haar dromen voor de komende jaren zijn en hoopt snel in contact te kunnen komen met grotere zorginstanties om op die manier haar therapieën te kunnen aanbieden.

In felroze pak brengt Pien Bosschieter van Écht Pien een heel ander verhaal en energie de zaal in. Haar ambitie is het om de ontbijtbijtmarkt in Nederland op zijn grondvesten te laten schudden. En dat wil ze doen door de verkoop van haar gezonde, suikervrij granola. Ze vertelt hoe ze tot het idee kwam om zelf granola te gaan maken, welke groeistappen ze daarin al heeft doorgemaakt en ook hoe het haar lukt om producten goed af te stemmen op diverse doelgroepen. Zoals speciale granola gericht op sporters die extra voedingstoffen nodig hebben. De juryleden krijgen van Pien nog een goody bag met granola mee voor thuis. En dan is het ook voor haar afwachten hoe overtuigend haar verhaal was.

Als laatste komt Dick van Boxtel van Sure at Work aan het woord. Hij vertelt in feite een vrij technisch juridisch verhaal. Het lukt hem toch ons te laten begrijpen waar het om gaat. Hij heeft een juridische manier gevonden om professionals die, in het hogere segment als ZZP’er werken, voor een langere tijd te kunnen binden aan een opdrachtgever. En op een manier dat ook de Belastingdienst hier geen bezwaar tegen kan maken. Hiervoor een bepaalde BV-constructie opgetuigd. En ondanks dat het publiek en de jury redelijk begrijpt waar het om gaat en wat de voordelen kunnen zijn. Het blijft lastig om dit in een notendop uit te leggen.

Het moment is daar…De jury gaat in beraad en het aanwezige publiek gaat aan de borrel. De sfeer is goed en na ruim 40 minuten komt de jury met de uitslag.

Zoals eerder al verteld, de jury had er een harde dobber aan om tot een beslissing te komen. Gelukkig halen ze de spanning snel weg en wordt snel duidelijk dat Ricky de winnaar is. Een dolblije Ricky neemt het applaus, de bloemen, de beker en een grote cheque waarop alle prijzen vermeld staan met grote vreugde in ontvangst.

Er is natuurlijk ook teleurstelling bij de andere kandidaten, dat is te begrijpen. Daarom is het goed dat er voldoende supporters aanwezig zijn om de die teleurstelling samen op te vangen.

De jury, de presentator en de overige kandidaten worden hartelijk bedankt voor hun inzet en daarvoor beloond met een prachtige bos bloemen. Daarna gaat de borrel weer verder waar die gebleven was voor de prijsuitreiking. Er worden nog vele goede gesprekken gevoerd. En om 22:30u (of misschien toch wel later), komt ook deze mooie finaleavond tot een einde.

 

Foto zijn gemaakt door Henri Boer Fotografie

Ik wil een keer komen kijken

Meer informatie

Onze sponsoren

Bekijken

Ik wil een keer komen kijken

Meer informatie

Onze sponsoren

Bekijken