Menu

Masterclass: Nooit meer koppijn van je strategie – 9 februari 2023

“Is dit jullie vaste locatie?” vraagt een van de deelnemers. Als je voor de 4e keer binnen een jaar weer de Nachtzuster ‘bezet’ voor een JOST activiteit begint het daar wel op te lijken. Vanavond staat een masterclass met het thema ‘Strategie’ op de agenda. Een onderwerp dat iedere ondernemer aanspreekt, maar vaak koppijn bezorgt om hier concreet mee aan de slag te gaan.

Dat is waarom Gerrit Draad vanavond te gast is om hierover een masterclass te geven.

Voor hij daarmee begint, eerst de ‘plichtplegingen’. Kopje koffie of kopje thee, een heerlijk petit-four erbij. Een hartelijk welkom van Myriam aan alle aanwezigen en natuurlijk aan iedereen die er voor het eerst bij is vanavond. Zij stellen zich, volgens goed gebruik, heel kort aan ons voor.

Hoogste tijd om Gerrit Draad van MindBiz alle ruimte te geven om zijn visie op het uitwerken van een ondernemersstrategie te delen met ons.

Zijn kracht? Een strategie visualiseren in 1 tekening. Zo heeft hij dit voor vele (grote) opdrachtgevers zoals ETZ Tilburg dit al voor elkaar gekregen. Zijn doel voor vanavond: alle deelnemers zijn of haar strategie uiteen laten zetten in een overzichtelijke tekening. Hij ziet zijn manier van werken als een soort paracetamol om te voorkomen dat je dus juist koppijn krijgt van het uitdenken en het toepassen van een goede bedrijfsstrategie.

Zelfs een doorgewinterde ondernemer als Gerrit loopt weleens tegen zijn grenzen van motivatie aan. Een aantal jaren geleden vroeg hij zich af of het uitgezette pad wel het juiste was om in de toekomst gelukkig te blijven. Door een inzicht van buitenaf is hij daarom met iets totaal anders begonnen. Hij is kunst gaan maken met behulp van grote, duurdere auto’s.  Op een filmpje laat hij zien hoe hij zien hoe hij over een op canvas gemaakte tekening heenrijdt. Hij had vlak daarvoor de banden volledig ingekrijt. Dat gaf een bijzondere dynamiek aan de tekening. Op deze manier kan hij al zijn kwaliteiten combineren met zijn grote passie voor auto’s.

Over auto’s gesproken. Het is tijd voor de eerste concrete opdracht deze avond. Er worden een 9-tal auto’s getoond, die allemaal als metafoor dienen. Van een moderne hybride auto tot een degelijke oldtimer. Of van een anonieme Opel Astra tot een stoere sportwagen. De vraag aan ons is om  eens na te denken over waar we nu met onze eigen onderneming staan. En dit te koppelen aan een type auto (model), dus snel, hybride, degelijk etc.  En wat is de motor (het hart) van je onderneming? Wat is de bestemming (doel)? Welke passagiers (klanten) neem je mee? En wat voor onderhoud pleeg je aan je onderneming?

Nadat een aantal deelnemers toelichting op hun antwoorden hebben gegeven wordt het tijd voor dat waar we voor gekomen zijn. Het uittekenen van onze strategie. Maar hoe dan? Waar begin je?
Gelukkig heeft Gerrit een bepaalde structuur en een aantal eenvoudige elementen die hij (meestal) laat terugkomen in zijn tekeningen.

Elementen als het ‘gebouw’ dat jij jouw onderneming noemt. De klanten waar je voor werkt. De reden waarom je klanten niet blij zijn en jij ze bij gaat helpen. De weg naar jouw doel, je kompas, de gevaren op je pad, je middelen. Schematisch tekenen we al deze symbolen op een groot vel papier. Daarna is het tijd om antwoord te geven op al deze ‘elementen’. Omdat we in tweetallen werken, levert dit ook mooie inzichten onderling op.

Na ruim 20 minuten gewerkt te hebben aan onze strategie-tekeningen is het tijd om weer plenair onze bevindingen te bespreken. Hierbij komen nog een aantal zeer interessante vragen, geïnspireerd op Jos Burgers, naar voren. Iets met een schilder zonder muziek.

Gerrit’s verhaal is voor dit moment afgerond. Myriam bedankt hem hartelijk en geeft hem een fles Tilburgse Limoncello. Inmiddels een traditie binnen JOST. De bar wordt geopend voor het napraatje. Er zijn nog veel mensen die nog blijven zitten om hun tekening te verfijnen en hierover door te praten met anderen.

Het was wederom een mooie inspirerende avond voor alle aanwezigen.

Ik wil een keer komen kijken

Meer informatie

Onze sponsoren

Bekijken

Ik wil een keer komen kijken

Meer informatie

Onze sponsoren

Bekijken