Menu

Proostend de zomer in! – 14 juli 2022

De Spoorzone in Tilburg is een perfect gebied om samen te komen. Want ook vandaag komt een grote groep leden en introducés van JOST samen in deze dynamische en ondernemende zone ten noorden van het spoor.

We komen samen in de LocHal. Het gebouw waar vroeger locomotieven werden gerepareerd. Nu staan het gebouw onder andere vol met boeken. Want het is de thuishaven van de grootste bibliotheek van Tilburg.

De totale groep splitst zich na een kort woordje van onze voorzitter Myriam in tweeën. Met ieder een eigen gids gaan we een wandeling door het gebouw maken. Op diverse plaatsen staan we stil en krijgen uitleg over de betekenis van die plaats of ruimte. Uiteraard krijgen we ook meer over de geschiedenis van het gebouw te horen.

Even kort: het gebied wat we nu de ‘Spoorzone’ noemen,  was bijna 145 jaar lang het terrein van de  grootste NS herstelwerkplaats van Nederland. Het gebied ligt tussen het NS-plein en Gasthuisring (1km lang) en ingeklemd tussen het spoor en Lange Nieuwstraat (200m breed). Het terrein bood in zijn hoogtijdagen werk aan meer dan 400 mensen. Het was een gesloten terrein waar alleen werknemers mochten komen. Het werd dan binnen Tilburg dan ook vaak de ‘verboden stad’ genoemd.

Wil je hier meer over de geschiedenis van de Spoorzone lezen? Klik dan hier.

Terug naar de rondleiding. Nadat in 2012 de NS het terrein verliet kwam er een heel groot terrein midden in de stad vrij. Gelukkig is er na lang beraad gekozen om een deel van de oorspronkelijke bebouwing te behouden. Voor deze gebouwen moest herbestemmingen komen. Zo ook voor de locomotievenhal. De gemeente Tilburg besloot dat de bibliotheek vanaf het Koningsplein naar dit gebouw zou gaan verhuizen.

Voor het zover was, moest het gebouw een behoorlijke renovatie en verbouwing ondergaan. Het pand is bijna volledig gestript. Er hingen wel een aantal voorwaarden aan deze verbouwing. Zo moest onder andere de grote gele hijsbalk, die in het midden van het gebouw hangt, behouden blijven. Via deze balk werden locomotieven van de ene naar de andere kant van het gebouw. Zelfs over andere locomotieven heen. Daarom heeft deze grote gele balk zo prominent aanwezig in het gebouw.

De verbouwing en herinrichting heeft, als je dat zo kunt zeggen, het gebouw geen windeieren gelegd. Het heeft al diverse mooie titels en onderscheidingen ten deel gevallen. Onder andere de titel van ‘World Building of the Year 2019’.

Innovatie

Ook voor  Bibliotheek Midden Brabant (waar Tilburg onder valt), geldt dat de organisatie met de tijd mee moet gaan. Ze zal zich steeds moeten blijven aanpassen aan de veranderende behoefte van met name de jongere bezoekers. Om die reden zijn er naast het lenen van boeken andere concepten ontwikkeld om verschillende doelgroepen aan te kunnen spreken. Met als doel ‘De huiskamer van Tilburg’ te worden.

Zo zijn er in aparte ruimtes innoverende ‘labs’ in gericht. Zo is er de Kennismakerij, waarin de vooral de overdracht van kennis gestimuleerd wordt. En de Stemmingmakerij staat de discussie tussen mensen onderling centraal.

Daarnaast is er ook nog het MindLab, het FutureLab, het GameLab, het TijdLab. Alle ‘labs’ hebben een eigen functie binnen de bibliotheek. Daarnaast is de LocHal ook nog de thuishaven van Seats2Meet Tilburg, KunstLoc Brabant en CAST. Er zijn vele werkplekken, waar vooral studenten dankbaar gebruik van maken. En uiteraard is er ook een gezellig ingericht café. Het gebouw biedt dus veel ruimte en mogelijkheden aan alle Tilburgers en mensen van buiten de stad.

Na ruim een uur nemen we afscheid van onze gidsen. De rondleiding is veel te kort om alle bijzondere plekken in het gebouw te zien en alle verhalen over de LocHal te horen.

Proostend de zomer in!

Met het afscheid van de LocHal begint automatische het tweede deel van het programma. De borrel en de barbecue. Als we na een wandeling van amper 5 minuten aankomen bij Smeer ‘m, staat de BBQ-meester al volop te braden. Met het eerste drankje in de hand worden eerst wat plichtplegingen afgewikkeld. Allereerst de ingelaste extra ALV. Deze is gericht om over de voorgestelde contributieverhoging te kunnen stemmen. Dit voorstel is aangenomen.

Na dit officiële moment krijgen de vele introducés heel kort de kans om te vertellen wat ze doen als ondernemer. En last but not least, proosten we op John Menue. Hij hield ontzettend van deze JOST-bijeenkomsten. Vandaag en in de toekomst zal hij blijvend een groot gat achterlaten.

Dan is het nu hoog tijd om de magen te gaan vullen met alle heerlijkheden die ons worden voorgeschoteld. De keuze is er reuze. En waar mensen, eten en drinken zijn, komen de gesprekken vanzelf op gang. En wordt er binnen een zeer gemoedelijke sfeer volop gepraat en genetwerkt. En wie weet? Ook wel diverse zakelijke afspraken gemaakt.

En om met een cliché af te sluiten: Gezelligheid kent zijn tijd. De bijeenkomst loopt langzaam op zijn einde. De laatste drankjes worden nog gedronken. We wensen elkaar allemaal een mooie zomer toe. En kijken terug op een geslaagd evenement. We zijn proostend de zomer in gegaan!

 

Fotografie: Erwin van Gestel (P-Focused) en Niek Frijters (SK013)

Ik wil een keer komen kijken

Meer informatie

Onze sponsoren

Bekijken

Ik wil een keer komen kijken

Meer informatie

Onze sponsoren

Bekijken