Menu

Terugblik Netwerkwandeling – vrijdag 17-05-2024

Een zonnige vrijdagochtend…..Nee, niet heel zonnig, wel zal het droog blijven volgens de weersverwachting. De deelnemers komen druppelsgewijs (dat wel) binnen gereden bij Un bietje groen. Met de auto of sportief op de fiets. Als een warm welkom staat de koffie en thee klaar. Persoonlijk (uw auteur) verbaas ik me over hoe groot het totale oppervlakte is en wat een oase aan groen zich voor mij uitstrekt.

Omdat netwerken en wandelen een uitstekende combinatie is, zijn er 20 ondernemers (voornamelijk JOST-leden) hier naar toe gekomen. De bedoeling? Heel simpel, we lopen een ronde, wisselen een aantal keren van gesprekspartner en komen weer terug bij het vertrekpunt. De intentie? Naar elkaar luisteren, van elkaar leren, ervaren waar je elkaar kunt helpen. Kortom netwerken en delen.

En dat gesprekken soepeler verlopen, wanneer je in beweging bent, is meer dan ‘mooi meegenomen’.  Of zoals een deelneemster zei: ‘Dan hoef ik in ieder geval niet die verplichte pitch te doen’.

Voor, tijdens en na de wandeling loopt Evelien IJpelaar met haar camera rond en maakt profielfoto’s van de personen die zich daarvoor hadden opgegeven De sfeer is ontspannen en er heerst een fijne energie in de groep.

De tocht zelf brengt ons langs het Trappistenklooster Koningshoeven, waar we, tot teleurstelling van enkelen, geen bier gaan drinken. Vervolgens lopen we kronkelend over de bospaden van de Kerkeindse heide langzaam richting het Wilhelminakanaal. Daar aangekomen krijgen we van Debbie de Rooij een kalmerende ademsessie. Wonderlijk hoe snel je inderdaad kunt ontspannen hierdoor. Hierna lopen we terug langs het kanaal weer naar het vertrekpunt ‘Un bietje groen’

Meteen na terugkomst worden we opgevangen door Jacqueline van Eerd  van Zuiderzwam en Janneke de Vries van De Wormentuin. Zij nemen ons mee voor een rondleiding over het uitgestrekte terrein van Un bietje groen.

Jacqueline (en ook later Janneke) vertelt ons over de ontstaansgeschiedenis van ‘Un bietje groen’, wat enkele jaren geleden nog ‘ut rooie bietje’ heette. Er wordt uitgelegd dat er diverse tuinen zijn met verschillende eigenaren (beheerders) die hun stuk grond allemaal op hun eigen manier en doel bewerken. Zo is er een tuin die investeert in verschillende drainagemogelijkheden. Zo krijgt de tuin zowel in natte als in drogere tijden voldoende water. Ook is er een adoptietuin waar planten en bomen een tweede ‘leven’ krijgen. Ze komen voornamelijk uit tuinen van huurwoningen die van huurder zijn gewisseld en waar de vegetatie gerooid zou worden. Zoals gezegd is de tuin van Janneke de Vries De Wormentuin. Wormen zijn namelijk uitstekende compostmakers. In speciale bakken worden deze worden bij het GFT-afval gedaan en binnen relatief korte tijd ontstaat er zeer bruikbare compost voor de tuin.

Jacqueline van het bedrijf Zuiderzwam heeft een heel eigen verhaal te vertellen. Op koffiedrap kweekt ze namelijk oesterzwammen. De verschillende fases laat ze zien in de containers waarin de zwammen groeien. De gekweekte oesterzwammen verkoopt ze aan horecagelegenheden in de buurt. Bovendien maakt ze oesterzwamkroketten en bitterballen als gezonde vleesvervanger. Deze zwammensoort bevat namelijk belangrijke eiwitten.

Die kroketten gaan we ook proeven tijdens de lunch die op de rondleiding volgt. Na een heerlijke courgettesoep wordt de tafel gedekt met salades, broodjes en andere lekkernijen. Het is prima vertoeven onder het afdak. En de smaak van de oesterzwamkroketten zijn verbazend lekker.
En nadat we ons hebben gelaafd aan alle biologische heerlijkheden komt er ook aan deze activiteit van JOST een einde. Het Pinksterweekend kan beginnen.

 

Foto’s gemaakt door Henri Boer

Ik wil een keer komen kijken

Meer informatie

Onze sponsoren

Bekijken

Ik wil een keer komen kijken

Meer informatie

Onze sponsoren

Bekijken