Menu

Terugblik Masterclass AI – donderdag 21 maart 2024

Na wat geschuif met de datum en locatie is het dan eindelijk zo ver. JOST organiseert de 1e Masterclass van 2024, net na de start van de astronomische lente.

Plaats van handeling: Het Huis van de Ondernemer en Innovatie: Station88, midden in de Spoorzone. Aantal aanwezigen: 22. Daaronder ook weer een aantal nieuwkomers. En 1 oud JOST-lid.

Na de koffie en thee (geen petit-fours deze keer), gaan we zitten met onze tablet of laptop voor ons op tafel. Als eerste neemt voorzitter Corine het woord en vertelt ze over de ontwikkelingen binnen JOST en de aankomende activiteiten. Daarna geeft ze traditioneel aan de nieuwkomers de gelegenheid om zichzelf voor te stellen.

Dan is het te tijd om te beginnen aan waarom zijn we vanavond bij elkaar zijn gekomen. Dat is om kennis te vergaren over Artificial Inteliigence (AI) en hoe je dit zou kunnen inzetten binnen je eigen onderneming. En omdat AI een zeer breed begrip is gaan we met name hebben de vele mogelijkheden die ChatGPT kan bieden. Onze gastheer Jeroen Ammann is Virtual Assistant en gebruikt ChatGPT en andere programma’s veel tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden.

Hij geeft bij zijn introductie aan dat hij een enthousiaste gebruiker is en geen expert. De bedoeling is dat we praktisch en vooral zelf aan de slag gaan vanavond.  Hij laat in een korte presentatie zien hoe AI zich de afgelopen 2 jaar razendsnel zich heeft ontwikkeld. Niet alleen zijn er open websites waar je teksten kunt laten genereren (zoals ChatGPT), maar ook sites waar foto’s en video’s gecreëerd worden. De enkele voorbeelden die Jeroen liet zien, waren verbazingwekkend.

Terug naar ChatGPT. Dit platform is pas in oktober 2022 opengesteld, maar is nu al razend populair. Wat kun je ermee? Je kunt het systeem allerlei vragen stellen (prompt in vaktermen). Bijvoorbeeld: Schrijf 5 verschillende posts over thema ‘x’. En vervolgens wordt er razendsnel 5 teksten geproduceerd.

Vervolgens kun je die teksten nog laten aanpassen met allerlei extra opdrachten. Bijvoorbeeld: vertaal dit in het Chinees. Of vraag om een totaal andere stijl van schrijven, zakelijk of met meer humor. Dit zou een goede basis kunnen vormen om creatieve en inhoudelijke posts voor je social media te maken. En zo had ook bijvoorbeeld dit verslag uit ChatGTP kunnen komen (of een basisidee hierover). Is niet gedaan.

ChatGTP is veel meer dan een tekstcreator. Je kunt deze AI-machine nog allerlei vragen stellen. Het is in feite een grote zoekmachine die uit vele bronnen tegelijkertijd een antwoord gecreëerd. De vragen die je kunt stellen zijn veel uitgebreider dan binnen zoekmachines als Google en Bing. Je zou een ondernemersplan kunnen laten samenstellen door het systeem.  Of…nou ja, eigenlijk alles.

Een wondermachine dus? Of toch een aantal kritische noten? Jeroen geeft aan, blijf altijd zelf nadenken over wat je van het resultaat wilt gebruiken. Wees bovendien ook voorzichtig met welke vragen je stelt. Vragen om jouw boekhouding te doen of privévragen stellen lijken niet zo verstandig. Zeker omdat je privacy niet 100% gewaarborgd is.

Gedurende de avond werd er zeer actief meegedaan en onderling waren er ook goede discussies. En met de belofte dat aan de deelnemers de presentatie van Jeroen gedeeld gaat worden, komen we tot een afronding.

Om de avond af te ronden is er nog een (bescheiden) netwerkborrel. En is het ook weer tijd om huiswaarts te keren.

 

Foto’s gemaakt door P-Focused

Ik wil een keer komen kijken

Meer informatie

Onze sponsoren

Bekijken

Ik wil een keer komen kijken

Meer informatie

Onze sponsoren

Bekijken